Visi bloga ieraksti

Kas ir SEPA maksājums? Atšķirība starp SEPA un SEPA Instant

SEPA maksājums

Ikdienas valodā un sarunās ar klientiem mēs SEPA maksājumu skaidrojam kā standarta eiro pārskaitījumu un SEPA Instant – kā steidzamu eiro pārskaitījumu. Bet kas patiesībā ir SEPA maksājums? Un ar ko tas atšķiras no SEPA Instant?

Kas ir SEPA?

SEPA (vienotā eiro maksājumu telpa (angl. Single Euro Payments Area)) – pārskaitījuma standarts, kuru izmanto Eiropas Savienībā un vēl dažās valstīs ārpus tās. Šeit pārskaitījumi eiro tiek veikti ar vienādiem nosacījumiem gan valsts iekšienē, gan ārpus tās – uz citu valsti, kas ir SEPA dalībniece.

SEPA valstis 2021

Pašlaik (2021. gada janvārī) SEPA veido 36 Eiropas valstis (27 ES + 3 Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstis – Islande, Norvēģija un Lihtenšteina + 6 valstis, kas nav EEZ – Apvienotā Karaliste, Šveice, Vatikāns, Monako, Sanmarīno un Andora). Šajā sarakstā ir arī teritorijas, kas pieder minētajām valstīm.

Kas ir SEPA maksājums?

SEPA maksājums – naudas pārskaitījums no vienas SEPA valsts uz citu. SEPA maksājums tiek veikts uz saņēmēja IBAN konta numuru. SEPA pārskaitījumu parādīšanās pazemināja cenas eiro sūtīšanai pāri robežām, padarīja to ātrāku un ērtāku lietotājiem.

Kas ir SEPA Instant maksājums?

SEPA Instant (saukti arī par SEPA Instant Credit Transfers vai SCT Inst) – zibmaksājumi eiro valūtā, kas tiek veikti 24/7/365 un saņēmēju sasniedz dažu sekunžu laikā.

Kam es varu veikt SEPA Instant pārskaitījumu?

SEPA Instant maksājums tiek izpildīts tikai tad, ja gan sūtītāja, gan saņēmēja banka ir pievienota SEPA Instant shēmai.

Šobrīd SEPA Instant shēmā ir gandrīz 3000 bankas no 23 valstīm, un nākotnē šo sarakstu paredzēts paplašināt, lai savienotu visas bankas visās 36 SEPA valstīs un tādējādi noņemtu ģeogrāfiskās robežas maksājumiem Eiropā.

Atšķirības starp SEPA un SEPA Instant

  SEPA SEPA Instant
Pārskaitījuma laiks Līdz 1 darba dienai Tūlītēji (apmēram 10s)
Cena* BEZ MAKSAS privātpersonām
0,20 EUR uzņēmumiem
BEZ MAKSAS privātpersonām
0,20 EUR uzņēmumiem
Dienas, kad pārskaitījumi tiek izpildīti I-V, 8:00–20:00 (tikai darba dienās) UTC+3 24/7/365
Pārskaitījumu limiti 100 000 EUR
Kur pārskaitījumi tiek veikti? Starp visām SEPA valstu bankām (36 valstis) Starp bankām, kas ir SEPA Instant shēmā (23 valstis)

* Tabulā norādītās cenas ir Paysera klientiem. Cenas citās bankās var atšķirties.

Kā veikt SEPA vai SEPA Instant maksājumu no Paysera konta?

#

SEPA maksājums

Ja gan jūsu, gan saņēmēja valsts atrodas SEPA zonā, pārskaitījums automātiski tiks izpildīts kā SEPA, un jums nebūs jāveic nekādas papildu darbības.

SEPA Instant zibmaksājums

Pēc pārskaitījuma veidlapas aizpildīšanas pārbaudiet, vai pārskaitījums ir atzīmēts kā steidzams. Ja saņēmēja banka ir SEPA Instant dalībniece, redzēsiet, ka maksājums tiks izpildīts dažu sekunžu laikā un bez maksas (ja esat privātpersona). Ja saņēmēja banka nav SEPA Instant dalībniece, jums nebūs iespējams maksājumu atzīmēt kā steidzamu.