Visi bloga ieraksti

VASARAS CEĻVEDIS INTERNETA VEIKALIEM: Kā palielināt pārdošanas apjomu vasarā un būt produktīviem?

sales-summer
Vasara daudziem interneta veikaliem parasti ir klusāks un daudz lēnāks pārdošanas periods. Klienti vairāk laika pavada brīvā dabā un atgriežoties nereti aizdomājas – vai iepirkties, vai tomēr iekrāt brīvdienām? Ja arī jūsu interneta veikalā ir tā sauktais vasaras pārdošanas kritums, neuztraucieties, jūs tāds neesat vienīgais. Apskatīsim tuvāk, kā jūs varat palielināt vasaras pārdošanas apjomus un produktīvi izmantot vasaras mēnešus sava biznesa attīstībai.

Kāpēc vasarā pārdošana tiešsaistē palēninās?

Pārdošana tiešsaistē vasarā mēdz palēnināties dažādās nozarēs – no kancelejas precēm līdz sadzīves tehnikai. Tam ir vairāki iemesli:

  1. Skolēnu brīvlaiks. Skolas vecuma bērniem dodoties brīvlaikā, būtiski var samazināties gan kancelejas preču, gan bērnu apģērbu un apavu tirdzniecība. Tomēr nezaudējiet dūšu – šādu produktu pārdošanas apjomi, tuvojoties septembrim, piedzīvos milzīgu pieaugumu, tāpēc ir vērts iepriekš sagatavoties.

  2. Labi laikapstākļi. Laikam kļūstot siltākam, daudzi cilvēki, protams, mazāk laika pavadīs pie datora un vairāk – laukos un pilsētā. Tas noteikti var ietekmēt pārdošanu tiešsaistē. Tāpat, pastaigājoties pa pilsētu, cilvēki dod priekšroku fizisku veikalu apmeklējumam, lai atvēsinātos telpās ar gaisa kondicionētāju un preces apskatītu klātienē, atšķirībā no ziemas, kad ērtāk ir iepirkties tiešsaistē, baudot māju siltumu un komfortu.

  3. Brīvdienu plāni. Bieži vien, sākoties vasarai, ceļojumus mīloši pircēji ir daudz vairāk gatavi tērēt daļu sava budžeta ceļošanai, nevis iepirkumiem tiešsaistē. Arī dažas preces, īpaši apģērbs, parasti ir tas, ko ceļotāji plāno iegādāties brīvdienu laikā. "Es tagad kleitu nepirkšu, varbūt atradīšu kaut ko jauku Itālijā", "Manam draugam tuvojas dzimšanas diena, varbūt es atradīšu kaut ko unikālu Grieķijas ceļojuma laikā" utt. Tas arī izskaidro iepirkšanās tiešsaistē palēnināšanos vasarā.

  4. Piedzīvojumi pret lietām. Vasarā pircēji, visticamāk, labāk palutinās sevi un savus draugus ar jautrām aktivitātēm, nevis lietām. Populārākas kļūst tādas dāvanas kā izpletņlēkšana, lidojums ar gaisa balonu, koncerti, vakariņas restorānā vai smaiļošana. Vēlme pavadīt laiku kopā vasarā, kad dienas ir garākas, ir kontrastā ar ziemu, kad dienas ir īsas un tumšas un visi ir Ziemassvētku steigā, bieži izvēloties dāvināt fizisku, skaisti iesaiņotu dāvanu, nevis pavadīt kopā laiku.
sales-summer

Kā palielināt pārdošanas apjomus vasarā? 🔥

Lai gan neliels tiešsaistes pārdošanas apjoma kritums ir diezgan normāla vasaras sezonas pazīme, noteikti labāk nav sēdēt un atpūsties. Šeit ir mūsu padomi un idejas, kā jūs varat samazināt, ja ne novērst, šo kritumu.

  1. Pārdodiet un reklamējiet sezonas produktus
    Diezgan izplatīta prakse, ko noteikti izmanto visi apģērbu un apavu veikali un kuru var pielāgot citām nozarēm. Piemēram, kaut kāda sezonalitāte ir vērojama pat grāmatu pārdošanā. Diezgan bieži ziemā tiek dāvinātas grāmatas, jo ir tik jauki pavadīt garos, aukstos ziemas vakarus, lasot labu romānu vai biogrāfisku darbu. No otras puses, vasarā jūs varētu vēlēties palasīt kaut ko vieglāku, kaut ko tādu, ko varat ņemt līdzi uz pludmali, lasīt ārā un baudīt sauli, piemēram, ceļojumu grāmatas, populāras psiholoģijas grāmatas utt.
  1. Nepaļaujieties tikai uz tiešsaistes reklāmu
    Kā jau minējām, vasarā cilvēki mazāk laika pavada internetā, tostarp sociālajos tīklos. Ja jūsu bizness paļaujas tikai uz sociālajiem tīkliem un to reklāmām, apsveriet arī citas iespējas. Ja cilvēki vairāk laika pavada pilsētā un laukos, varbūt jums vajadzētu izmēģināt reklāmu ārpus telpām? Vai arī varat izveidot skrejlapas, banerus un plakātus savam uzņēmumam un izplatīt tos cilvēku pilnās vietās, parkos, festivālos un tirgos atkarībā no jūsu uzņēmuma veida.
sales-summer
  1. Mēģiniet pārdot atlikušos sezonas produktus
    Vasara ir lielisks laiks, lai organizētu un kārtotu. Pārskatiet preces, kas palikušas pāri pēc ziemas un reklamējiet tās par īpašām cenām. Nevēlaties zaudēt naudu, rīkojot akcijas? Aiciniet savus klientus iegādāties vairāk par izdevīgāku cenu vai piedāvājiet bezmaksas piegādi.

    Vairāk par to, kā palielināt pārdošanas apjomu, nekaitējot uzņēmumam >
  1. Sadarbība ar citiem uzņēmumiem
    Vasara ir arī piemērots laiks, lai tuvāk iepazītu savus biznesa partnerus, kam bieži vien neatliek laika, īpaši Ziemassvētku laikā. Iespējams, jūs pat varat būt radošs un informēt klientus par veiksmīgajām partnerattiecībām, un kopā uzsākt reklāmas kampaņu, iepazīstinot viens otru ar savu auditoriju. Varbūt jūs ražojat ar rokām gatavotus gardumus un izmantojat vietējos produktus? Iepazīstiniet savus sekotājus ar saviem piegādātājiem. Lūdziet piegādātājiem dalīties ar jūsu sadarbību sociālajos tīklos, partnera lapā izveidot saiti uz jūsu vietni utt.

    Vai izmantojat Paysera maksājumu pieņemšanai tiešsaistē? Dariet saviem klientiem zināmu, ka, pateicoties šai sadarbībai, viņi var norēķināties par pirkumiem, izmantojot dažādus apmaksas veidus, kā arī daļu naudas viņi var atgūt, veicot maksājumu no Paysera konta.

    Varbūt jūs un jūsu partneri pat var izsūtīt preses relīzi par kopīgu tēmu? Piemēram, jūs un jūsu maksājumu pieņemšanas partneris varētu pievienot komentāru par pārdošanas apjomu kritumu vasarā utt.
  1. Nekad nav slikts laiks radošām kampaņām
    Lēnāka tirdzniecība vasarā nozīmē vairāk laika mazumtirgotājiem, lai izstrādātu un īstenotu radošas kampaņas. Kā piesaistīt savu klientu uzmanību? Kādu vērtību es varu piedāvāt? Sanāciet kopā ar savu komandu, ja jums tāda ir, un dalieties ar savām idejām. Varbūt atradīsiet radošu veidu, kā panākt, lai klienti sāktu pirkt Ziemassvētku dāvanas jau tagad. Vai varbūt uzsāksiet kampaņu "½ Ziemassvētki", lai iedvesmotu cilvēkus svinēt "pus Ziemassvētkus" jūnijā, sešus mēnešus pirms īstajiem svētkiem? Galu galā Ziemassvētku laikā mums bieži vien nav laika pat saviem labākajiem draugiem!
  1. Maksimāli izmantojiet tūrismu
    Vasara neapšaubāmi ir svarīgākā sezona gan iekšzemes, gan starptautiskajam tūrismam. Apsveriet, kā jūs varat to izmantot savā labā. Sadarbība ar viesnīcām ir tikai viena no daudzajām idejām. Iespējas ir bezgalīgas, sākot no pamata reklāmas bukletiem numurā līdz īpašām atlaidēm tikai viesnīcas viesiem.
sales-summer

Kā produktīvi izmantot vasaru savam biznesam?

Papildus iepriekš minētajām mārketinga idejām, kuras varat ieviest vasarā, lai palielinātu pārdošanas apjomu, sezona ir lieliski piemērota arī biznesa "higiēnas" darbiem, kas jums noderēs visu pārējo gadu.

  1. Klātienes tikšanās ar partneriem
    Vasara ir īstais laiks, lai samazinātu virtuālās tikšanās, kas kļuvušas par ikdienu, un satiktos ar saviem biznesa partneriem vai kolēģiem pie kafijas un klātienē. Šādi žesti neapšaubāmi stiprina saites un var izvērsties kopīgos projektos vai draudzībā.
  1. Interneta veikala pamatlietas
    Klusāks tirdzniecības periods ir arī lielisks laiks, lai pārskatītu savu vietni – varbūt varētu noorganizēt fotosesiju un atjaunināt produktu attēlus? Vai varbūt ir pienācis laiks pārskatīt produktu aprakstus, nosaukumus, lapu un fotoattēlu metadatus? – tas viss palīdzēs potenciālajiem klientiem atrast jūsu produktus.

    Varat arī izvirzīt mērķi uzrakstīt pāris garākus tekstus atbilstoši SEO prasībām, kas piesaistīs klientus jūsu vietnei: TOP 10 dāvanu idejas 2023. gada Ziemassvētkiem utt.
  1. Klientu aptaujas
    Vai esat izveidojis klientu e-pasta datu bāzi, vai varbūt jūs sazināties ar viņiem sociālajos tīklos? Lūdziet savus klientus aizpildīt detalizētu aptauju par jūsu produktiem vai pakalpojumiem – analizējiet, kas jūsu klientiem pietrūkst un kas viņiem patīk visvairāk, un mēģiniet ieviest izmaiņas pirms rudens un ziemas izpārdošanas.
  1. Iepirkšanās procesa uzlabošana
    Vai saviem klientiem piedāvājat pietiekami daudz apmaksas iespēju? Vai maksājuma process ir skaidrs un uzticams? Ir pienācis laiks pārskatīt savu maksājumu pieņemšanas partneri, atjaunināt maksājumu pieņemšanas pakalpojuma spraudņus, ja tos izmantojat, pārskatīt iestatījumus un pārbaudīt, vai ir pieejamas jaunas funkcijas.
sales-summer

Paysera ir viens no populārākājiem maksājumu pieņemšanas partneriem Baltijas valstīs. Tūkstošiem interneta veikalu izmanto Paysera Checkout un sniedz saviem klientiem iespēju norēķināties, izmantojot internetbanku, karti un dažreiz pat SMS vai skaidru naudu partneru vietās.

  1. Produktu piegādes uzlabošana
    Vēl pirms Ziemassvētku iepirkšanās buma ir vērts pārskatīt, vai piedāvājat saviem klientiem pietiekami daudz piegādes iespēju. Līgumu parakstīšana ar katru kurjerdienestu atsevišķi un piegādes pakalpojumu sniedzēju integrācija var aizņemt daudz laika. Lai to ietaupītu, varat izmantot Paysera piegādes pakalpojumu: integrējot tikai vienu spraudni, jūs saviem klientiem dosiet iespēju izvēlēties valstī populārākās piegādes iespējas: Omniva, LP Express, Venipak u.c.
  1. Plānošana nākamajam gadam
    Pērciet velosipēdu ziemā un slēpes vasarā. Izmantojiet vasaras sezonu, lai sagatavotos ziemas un Ziemassvētku izpārdošanai, kā arī Melnās piektdienas akcijām. Varat arī sākt plānot, kādas dāvanas pasniegsiet saviem partneriem, klientiem vai kolēģiem.
  1. Konkurentu analīze
    Ja jums ir vairāk laika, varat arī veikt konkurentu analīzi. Bieži vien, ķeroties pie saviem ikdienas uzdevumiem, mēs nepamanām, kā tirgus ir mainījies. Veiciet detalizētu konkurentu analīzi – kā viņi pozicionē sevi un kā prezentē savus produktus –, kā arī novērtējiet savas stiprās puses un apsveriet, kā tās izcelt turpmākajā saziņā.
  1. Attīstības iespējas
    Lai gan vasarā pārdošanas apjomi varētu būt samazinājušies, bizness jau kādu laiku ir bijis spēcīgs? Varbūt laiks domāt par paplašināšanos? Klientiem Baltijas valstīs ir ļoti līdzīgi patērētāju paradumi un gaume. Un tie, kuri izmanto Paysera tiešsaistes maksājumu apstrādei, bez problēmām var pieņemt maksājumus arī caur populārākajām bankām Latvijā un Igaunijā. Vai tās varētu būt valstis, kurās paplašināt savu biznesu?

Sāciet pieņemt tiešsaistes maksājumus ar Paysera jau šodien!

VAIRĀK