Visi bloga ieraksti

5 soļi tiešsaistes biznesa uzsākšanai

#
Esat nolēmis uzsākt tiešsaistes biznesu, taču, ņemot vērā milzīgo informācijas daudzumu internetā, nezināt, ar ko sākt? Šajā rakstā jūs saņemsiet praktiskus norādījumus no Paysera līdzdibinātāja, e-komercijas eksperta un "Sarunas par e-komerciju" lektora Audrius Lučiūnas.

Par Audrius Lučiūnas

Ja vārds Audrius Lučiūnas jums ir svešs, šeit ir daži fakti par viņu un to, kas padara viņa padomus nenovērtējamus. Audrius ir:

  • Paysera līdzīpašnieks;
  • optikas tīkla Zinky un interneta veikala gerilesiai.lt īpašnieks;
  • izglītojošo sarunu cikla "Sarunas par e-komerciju" lektors;
  • e-komercijas eksperts ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi.

Šodien Audrius palīdzēs jums izveidot tiešsaistes uzņēmumu vai, precīzāk sakot, dos padomus tiešsaistes veikala vadīšanā.

Ķersimies klāt!

Solis 1. Nosakiet savu biznesa virzienu

Tātad, ja plānojat virzīt savu biznesu pareizajā virzienā, vispirms ir jāzina, kurā virzienā tas ir.

Sāksim ar vienkāršu jautājumu: vai jūs pārdosiet savus produktus (D2C – Direct to consumer (tieši patērētājam)) vai produktus, ko radījuši citi (B2C – Business to consumer (uzņēmums patērētājam))?

Kolīdz varat atbildēt uz šo jautājumu, varat attiecīgi izveidot stratēģiju konkrētiem jautājumiem:

  • Kuru pārdošanas platformu izmantosiet? Piemēram, Amazon, Shopify vai sevis izveidotu.
  • Kā piegādāsiet preces? Ņemiet vērā produkta svaru, izmēru un citus svarīgus faktorus.
  • Kā pieņemsiet maksājumus? Visdrošākais un lietotājam draudzīgākais veids būtu piedāvāt dažādas apmaksas iespējas vienā sistēmā. Šis pakalpojums ir pazīstams arī kā maksājumu pieņemšanas pakalpojums. Ir daudz dažādu iespēju, kā to izdarīt, un Paysera Checkout ir viena no tām – šai sistēmai uzticas vairāk nekā 13 000 interneta veikalu!

Solis 2. Komunikācijas stratēģija un pirmais pirkums

Vai esat gatavs pirmajam pirkumam? Neuztraucieties, līdz tam nonāksim! Vispirms ir nepieciešama komunikācijas stratēģija, kas pie jums atvedīs īstos klientus.

Jūsu biznesa pozicionēšana

Sāksim ar pozicionēšanu, kas akcentēs to, kas padara jūsu uzņēmumu atšķirīgu un unikālu. Šeit ir ļoti noderīgs autores April Dunford modelis. Viss, kas jums jādara, ir jāatbild uz šādiem jautājumiem.

#

Klientu segmentācija

Jūs zināt savu vērtību, tas ir lieliski! Bet vai zināt, kam būs interese par to, ko piedāvājat?

Runājot par klientu segmentāciju, varētu būt noderīgi izveidot pircēja portretu, pamatojoties uz demogrāfiskajiem datiem, piemēram, dzimumu, vecuma diapazonu, atrašanās vietu, ģimenes stāvokli, algu un izmantojamajiem ienākumiem.

Tomēr ir faktors, kas ir vēl svarīgāks – jūsu klientu uzvedība.

Ideālā gadījumā jūs vēlaties koncentrēties uz cilvēkiem, kuri apzinās noteiktu problēmu, zina, kurš produkts to atrisinātu, kā arī to, ka jums ir tieši tas, kas viņiem nepieciešams. Tomēr šis segments nav liels, it īpaši, ja tikko atvērāt savu tiešsaistes veikalu.
Tāpēc cilvēki, kuri apzinās problēmu un risinājumu, bet nezina, kuru produktu izmantot vai kur to iegādāties, ir lielisks sākums. Jūsu uzdevums šajā gadījumā ir pārliecinoši paziņot, kāpēc jūsu produkti viņiem ir labākais risinājums.

Pirmais pirkums

Esam nonākuši pie tēmas, kuru gaidījāt – pirmais pirkums. Sākumā jūs vēlēsieties nebaidīties no pirmā pirkuma, un labākais veids, kā to izdarīt, ir... ļaujot potenciālajiem klientiem izmēģināt jūsu tiešsaistes veikalu ar pēc iespējas mazāku risku.

Lielisks veids, kā to izdarīt, ir piedāvāt pirmo bezmaksas paraugu vai konsultāciju.

Solis 3. Cenu noteikšanas stratēģija

Pamatā jāievēro divi noteikumi:

  1. vienmēr paskaidrojiet, kāpēc jūsu produkti ir lētāki vai dārgāki nekā citi identiski produkti, pretējā gadījumā jūsu klienti paši izdomās skaidrojumu, visticamāk, pesimistisku;
  2. koncentrējieties uz vērtības palielināšanu saviem klientiem, nevis piedāvājiet lētāko variantu tirgū.

Solis 4. Divkāršojiet savus ienākumus ar vienkāršu formulu

Apskatiet zemāk esošo formulu.

#

Lai ātri augtu, ir jāpaaugstina katrs formulas faktors. Visreālākais veids, kā to panākt, ir palielināt katru no tiem par 20%.

Lai palielinātu:

  • potenciālo klientu skaitu (angl. leads) – sadarbojieties ar influenceriem;
  • reklāmas atdevi (angl. conversion) – pārbaudiet savu interneta veikalu dažādās pārlūkprogrammās, dažādos ekrāna izmēros, mobilajos tālruņos un datoros. Citiem vārdiem sakot, izlabojiet visas tehniskās kļūdas;
  • cenu – izmantojiet papildu pārdošanas iespējas (angl. cross-selling) un piedāvājiet vairāk atlaižu;
  • daudzumu – piedāvājiet lojalitātes programmas.

Solis 5. Biznesa attīstība

Daudzu dažādu produktu pārdošana daudziem dažādiem klientu segmentiem vienlaikus ir... haotiska, un tā ļoti ātri var kļūt pārāk sarežģīta.

Labāks veids, kā to izdarīt: sāciet ar vienu produktu kategoriju un vienu produktu segmentu vienlaikus. Citiem vārdiem sakot, izvēlieties nišu un nodrošiniet kvalitāti.

Kad esat iemantojis savu klientu uzticību un lojalitāti, sāciet piedāvāt vēl vienu produktu veidu. Tiklīdz otrais produktu veids ir pazīstams un darbojas labi, pielāgojiet pirmo produktu kategoriju jaunam klientu segmentam.

Tādā veidā jūs uzreiz neiztērēsiet pārāk daudz naudas un visu būs vieglāk uzturēt.

Paplašināšanās uz ārzemēm

Pieņemsim, ka jūsu jaunais klientu segments atrodas citā valstī. Tālāk ir norādītas lietas, kas jāņem vērā, pirms sākat rīkoties.

Valodas barjera. Daži domā, ka, ja viņu tiešsaistes veikals ir angļu valodā, tas automātiski darbosies visur. Diemžēl ir valstis, kur angļu valoda nav plaši izplatīta, tāpēc klienti var apmulst par noteikumiem un izvēlēties iegādāties to pašu preci interneta veikalā, kas var piedāvāt lokalizāciju. Un neaizmirsīsim par klientu apkalpošanas vietējās valodās nozīmi!

Piegāde. Piegādes process uz ārzemēm daudziem agrāk sagādāja galvassāpes. Par laimi, mūsdienās tas nav nekas īpašs un to ir diezgan viegli atrisināt, izmantojot 3PL (angl. 3rd party logistics) jeb trešās puses loģistikas pakalpojumu. Tādā veidā vietējais uzņēmums var uzglabāt jūsu produktus, izsūtīt tos un dažos gadījumos pat piegādāt. Tas ievērojami paātrinās procesu.

Kā paņemt naudu. Tam ir nepieciešama konkrētās valsts izpēte, taču lielākajai daļai valstu ir izvēles iespējas.

Kā reklamēt savu biznesu. Lietas, kas padara jūsu produktu unikālu lokāli, iespējams, jau ir izplatītas citā valstī, tāpēc jums vajadzētu izveidot stratēģiju, kā prezentēt savu biznesu un kā parādīt, kas padara jūs unikālu valstī, kurā vēlaties "ienākt".

Sekojiet līdzi jaunumiem

Mēs ceram, ka šī pamācība par tiešsaistes biznesa uzsākšanu jums bija noderīga. Tas nebūt nav viegli, taču, par laimi, ir daudz ekspertu, kuri vēlas dalīties ar jums savās zināšanās un pieredzē.

Sekojiet mums sociālajos medijos, kur būs vairāk noderīgas un ar e-komerciju saistītas informācijas!